Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Позиция по повод предвидения Луков марш в София

За 16.02.2013г. e планирано да се проведе годишното шествие известно като „Луков марш”. Българската левица традиционно се противопоставя на това шествие, защото то изповядва недемократични ценности и се опитва опасно да реабилитира личности и тези, защитавани от фашизма в България и в Европа.

Ген. Христо Луков освен военен министър от 30-те години на ХХ век е и лобирал страната ни да окаже военна помощ на Третия райх, той е един от проводниците на фашизма в България и е основателят на Българските национални легиони, българският вариант на Хитлерюгенд. Някои определят шествието в негова чест като най-голямото нацистко сборище в България.

Луковият марш в своята същност оспорва отричането на фашизма, отдавна осъдена и отречена като античовешка и престъпна идеология. Опитите на организаторите на шествието да представят събитието като патриотично, а не нацистко, не могат да бъдат приети поради факта, че българската история е изпълнена с героични подвизи на множество мъже и жени, достойни за поклонение. А добри примери за българската бойна слава са и Сава Муткуров или Димитър Списаревски и не е необходимо да се чества именно създателят на фашистките Български национални легиони.

Срещу шествието се обявяват както българските евреи, българските антифашисти, както и редица правозащитни организации, сред които и Европейската мрежа срещу расизма от Брюксел изразява искане за недопускане на публичното празнуване и отдаване на почит към отявлените фашистки възгледи на един антисемит и привърженик на нацистките идеи. Българският Хелзинкски комитет също изразиха своите притеснение към планираното шествие.

Ние също многократно сме изразявали мнението си, че това шествие изповядва недемократични и радикални идеи и е скрита форма на неофашизъм. По време на шествието се чуват и директно ксенофобски и дискриминационни призиви, които директно нарушават правата и свободите на групи български граждани.

Недопустимо е откритото изразяване на ксенофобия и фашистки тези да става с мълчаливата подкрепа на Столична община, особено когато и общински съветници открито застават зад провеждането на този марш. Той има потенциала да застраши и обществения ред и чрез отдаването на почит на един застъпник на фашистките идеи да наруши правата и свободите на групи в българското общество. Тези възможности дават пълно основание и ангажират кмета на Столична община да се разграничи от това шествие и да го забрани въз основа на чл. 12 от закона за събранията, митингите и манифестациите.

Категория: Блог
 • Български офицер казва:

  „Другарю“ Червен комунист – ами защо не кажете нещо в Блога си за това как обезумелите от жажда за власт и убийства т.н. „Верни народни синове“ без съд и присъда избиха Цвета на Българската нация вкл. Офицерския корпус на Царство България след 9.Септември1944 г. като бързаха да изпълнят директивата от Москва на „Вожда“ и „Учителя“ на Българския народ – Георги Димитров – по прякор „Герге Мастиката“ ?!

  Не си позволявайте на споменавате името на достойния Български офицер и патриот от Офицерския корпус на Царство България – поручик / капитан – посмъртно / Димитър Списаревски , защото именно т.н. „Народна Власт“ умишлено го прати в забвение и забрани да се говори за неговия подвиг-саможертва пред очите на цяла София !

  Помним добре какво направиха Червените лумпен-пролетарии-каскетаджии в България за 45 години кървав Болшевищки терор !

  Генерал Христо Луков – много добре прозря , какво представлява Болшевишката зараза и какво очаква България , ако тя узурпира властта ! Събитията потвърдиха думите Му !

  Затова долу Червените-пролетарски ръце от паметта на генерал Христо Луков – достоен Български офицер и патриот на МАЙКА БЪЛГАРИЯ !

  НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО И НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН ЗА ТЕЗИ – 45 ГОДИНИ БОЛШЕВИШКИ ТЕРОР В БЪЛГАРИЯ !!!!!

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*