Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Питане до г-жа Фандъкова за повторното отваряне на депо Долни Богров

ПИТАНЕ

(9300-459/24.10.2012)

ОТНОСНО: ПОВТОРНОТО ОТВАРЯНЕ НА СМЕТОРАЗТОВАРИЩЕ С. ДОЛНИ БОГРОВ И ПЛАНОВЕТЕ НА СО ЗА СПРАВЯНЕ С ПРОБЛЕМА С ОТПАДЪЦИТЕ

Уважаема г-жо Фандъкова,

След Ваше интервю в предаването „Денят започва” по БНТ1 от 15.10.2012г. стана ясно, че депото в Суходол отново е изчерпало лимита си след като това се случваше нееднократно в миналото. Като вариант за избягване на нова криза с боклука СО е решила да отвори старото депо в Долни Богров без решение за това на СОС като дори променя обхвата и условията на изпълнение на процеса на рекултивация и затваряне на депото. Едно толкова важно решение за общината следва да бъде взето от СОС. Подобно решение е и задължително тъй като депонирането на депото е спряно след Решение № 38 от 27 септември 1997 г. на Столичния общински съвет и повторното му отваряне може да случи само след ново решение на СОС, което отменя предходното.

Припомням, че това депо не се използва от 90те години и само по себе си е опасно и може да стане причина за нова екологична катастрофа в район Кремиковци след като през 2005г. река Лесновска прелива в депото и разпръсква боклука на площ от 600 дка. Именно това налага закриването и рекултивацията на депото във възможно най-кратки срокове. Повторното му отваряне е опасно и защото не е извършвана изолация на дъното на сметоразтоварището.

Същевременно все още Европейската комисия не е одобрила предложението на София за завода за преработка на отпадъците. От избирането на г-н Борисов за кмет на София слушаме как заводът ще стане до 1-2 години, през това време станахме член на ЕС, можехме да се възползваме от европейски средства, писахме апликационна форма, не я одобриха, писахме втора и нея очевидно се колебаят дали да я одобрят, а ние вече нямаме технологичното време да изградим останалите части от завода за отпадъци, така че да се възползваме от европейското финансиране за него и да не се налага да го плащаме ние. Очевидно в Брюксел се притесняват, че София може да получи нерегламентирана държавна помощ чрез опростяване на ДДС и че се готви да финансира завода и да го подари готов в частни ръце. А през това време София няма алтернатива как да третира и къде да съхранява отпадъците си.

Поради всички тези обезпокояващи факти моля да отговорите на следните въпроси:

  1. Планирате ли да внесете доклад в СОС предлагащ повторното отваряне на депото в с. Долни Богров?
  2. Как ще гарантирате екологичната сигурност на планираното ново депо и че няма река Лесновска отново да скъса дига и да разлее депонираните отпадъци? По данните от доклада на експертите изготвящи Интегрирания план за градско възстановяване и развитие река Лесновска прелива на всеки 5 години.
  3. След заливането на сметоразтоварището през 2005г. то заема площ не от първоначалните 427 дка, а от 600 дка. В коя част планирате да бъде депонират отпадъка – в първоначалните 427 дка или и в останалите 173 дка?
  4. На какво основание променяте договора с изпълнителя на проекта за “Закриване и рекултивация на сметоразтоварище с.Долни Богров”, за да ограничите техните дейности и да пренасочите ресурс за новото депониране?
  5. Каква част от депото ще бъде рекултивирана и в каква част ще бъде съхраняван новият отпадък?
  6. Какви са оценките за спестените разходи от закриване и рекултивация в следствие на повторното откриване на депото и какви биха били разходите за депониране на Столична община, ако те не бяха спестени от промяната на проекта за рекултивация? Цената за депониране е чувствително по-ниска от необходимите инвестиции за закриване и рекултивация в тази връзка как ще защитите интересите на СО и ще гарантирате, че не няма да плащаме повече за депониране, отколкото е реалната му себестойност?
  7. Отваряне на депото в Долни Богров без решение на СОС, промяна на условията на изпълнение
  8. Ако одобрението на останалите части от завода за третиране на отпадъците не бъде получено до средата на следващата година какви са плановете на СО за изграждане на завода за боклука на София така че да гарантирате, че столичани няма да бъдат ощетени финансово или с компромис с качеството на изграждане­?
  9. Какви са плановете на администрацията на СО за управление на завода за боклук – той да бъде управляван от общинско дружество или каквито са очевидно опасенията на ЕК, че той ще бъде построен с обществени средства и подарен за изпълнение на частна фирма?

С уважение   ……..

                       /Георги Кадиев/

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*