Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Доклад за изграждане на площадки за Стрийт фитнес в София

Внесох доклад в Общинския съвет, с който предлагам в София да бъдат изградени 240 нови площадки за фитнес на открито или както е популярен сред младите хора, които практикуват този спорт – стрийт фитнес. Това е един от най-достъпните начини за спорт сред младите хора, без да се налагат сериозни инвестиции от страна на Столична община или заплащането на такси от практикуващите този вид спорт.

С това изпълнявам и свой ангажимент от кампанията за кмет на София през 2011г, когато се ангажирах, че ще съдействам за това в София да подпомогнем развитието на този спорт, който много бързо придобива популярност в България, а в София има много малко площадки, които са подходящи за упражняването на този спорт. Едни от най-популярните са в 120 ОУ, в Борисовата градина, в парка Гео Милев.

Днес комисията за младежта и спорта в СОС одобри доклада и предстои гледането му в още няколко комисии и на заседание на Столичния общински съвет. Като всеки вид спорт и този има своите рискове и е важно да гарантираме безопасността на практикуващите го дори това да доведе до известно оскъпяване на площадките.

Повече за този вид спорт можете да видите и във видеото тук

ДОКЛАД

ОТНОСНО: ПОСТАВЯНЕ НА СТРИЙТ ФИТНЕС СЪОРЪЖЕНИЯ В РАЙОНИТЕ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЕРДЖИКОВ,

Един от основните ангажименти на Столична община към младите хора е да осигури възможности за пълноценно прекарване на свободното време чрез спорт и извънкласни дейности. През последните години в столицата чувствително се увеличиха спортните игрища, включително частната инициатива в това отношение и в общината има редица спортни площадки, игрища и зали, които предоставят услугите си срещу заплащане. Цените за тези обекти обаче не винаги са достъпни за всички, а необходимите общински инвестиции също са сериозни. Същевременно популярност сред младите хора набира стрийт фитнесът, който дава възможност за безплатни тренировки и спорт на открито без необходимостта от непосилни инвестиции от страна на Столична община. За нуждите на този вид спорт са необходими стабилен лост с няколко височини и успоредка. Съответната инвестиция на СО за такива уреди би възлязла на стойност 400-1000 лв за брой. Това е особено подходяща възможност за инвестиции от страна на Столична община предвид широката разпространеност на фитнес тренировките сред младите хора и възможността, която предоставя стрийт фитнесът да се използва собствено тегло за упражненията, което позволява на хора с различни физически възможности и възрастови групи да се възползват от тези съоръжения. На територията на СО има няколко по-големи подобни площадки в парковете на града, но те са твърде ограничен брой, за да удовлетворят интереса на гражданите. От друга страна цената им е значително по-висока като инвестицията при уредите поставени в Южния парк възлиза на 20 000 евро. Обхватът и популярността на свободните тренировки на открито може значително да се увеличи с поставянето на 10 съоръжения за стрийт фитнес във всеки район на София локализирани в паркове, градини, междублокови пространства и около училища. Цялостната инвестиция за това ще бъде в рамките на 200-250 хил. лв, а би увеличила значително обхвата на младите хора с достъп до спорт и тренировки без необходимост от заплащане. Конкретните подходящи за това места следва да бъдат посочени от районните кметове съобразно концентрацията на млади хора и предпочитаните от тях места.

  Вносител:     ……………………..

                                                                                                          /Георги Кадиев/

  • George казва:

    Страхотна инициатива. Поздравявам Ви за това, че без много средства ще направите нещо реално и видимо, което наистина ще се ползва от софиянци.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*